Press "Enter" to skip to content

WordPress Multisite / Network

Sinds de komst van WordPress 3.0 is het mogelijk om een WordPress MultiSite Network in te stellen. Hiermee kun je meerdere website maken in één CMS. Voor versie 3.0 was dit mogelijk met een aparte installatie van WordPress MultiSite, ofwel WordPress MU. Nu is dit een optie in de basis installatie van WordPress zelf.

Is dit handig? Ja, in sommige gevallen kan dit erg handig zijn en kostenbesparend. Als een ondernemer bijvoorbeeld zijn bedrijf opsplitst in twee aparte ondernemingen en voor elke onderneming een aparte website wil opzetten. Als de ondernemer de twee websites graag in één CMS wil kunnen beheren, biedt de WordPress Network/MultiSite de juiste oplossing.

WordPress Network/MultiSite

Een MultiSite Network is een collectie van websites in één installatie van WordPress. Deze sites delen dezelfde plugins en thema’s. Je kan bij het instellen van een netwerk kiezen of je dit wil uitvoeren op Sub-domein of op Sub-directory. Stel dat ik een tweede website wil creëren onder mijn domein, dan kan dat worden: website2.marcovanderziel.nl of www.marcovanderziel.nl/website2.

Stap 1: Voor het installeren

Mits je een ‘nieuwe’ installatie van WordPress hebt gedaan, is het aan te raden de gegevens van je huidige website te backuppen. Maak een backup van je database en bestanden als je de gegevens van je oude website niet wilt verliezen. Als je dit hebt gedaan is het aan te raden al je plugins te deactiveren.

Stap 2: Multi-Site toestaan

Je kan een WordPress Network instellen vanaf een gewone basis-installatie van WordPress. Open na de installatie van WordPress het bestand wp-config.php.
Zet direct boven het zinnetje /* That’s all, stop editing! Happy blogging. */ de volgende regels:

/* Multisite */
define('WP_ALLOW_MULTISITE', true);

Dus dan krijg je zoiets:

/* Multisite */
define('WP_ALLOW_MULTISITE', true);
/* That's all, stop editing! Happy blogging. */

Upload het bestand naar je server en vernieuw het CMS in je browser.

Stap 3: Het netwerk installeren

Ga nu in het CMS naar Tools > Network Setup. Je krijgt hier de optie om het netwerk in te stellen op Sub-domein of op Sub-directory. In het geval van de afbeelding die hieronder staat wordt het netwerk ingesteld op Sub-directory, omdat de setup op een localhost wordt gedraaid.

network-create

Vul daarna het serveradres in, de titel van het netwerk en het e-mail adres van de administrator voor het netwerk. Klik daarna op Install.

Stap 4: Het netwerk activeren

Je krijgt nu een scherm waarin er wordt aangegeven dat je een paar bestanden moet aanmaken en/of aanpassen. Er wordt gevraagd een map aan te maken genaamd blog.dir in de map wp-content. Je moet deze map de gebruikersrechten 777 geven. Daarna wordt er van je gevraagd extra regels toe te voegen aan je wp-config.php bestand. Als laatste moet je .htaccess bestand worden voorzien van nieuwe regels om de MultiSite functie te laten functioneren. De installatie geeft duidelijk in stappen aan wat je moet doen.

Na deze stappen moet je opnieuw inloggen in WordPress.

Stap 5: Netwerkbeheer

Nu je bent ingelogd zie je linksboven dat er iets is verandert. (Zie afbeelding)

network-admin-link

Je kan onder My Sites nu je netwerk beheren. Je kan hier nu je verschillende websites aanmaken. Je kan ook nieuwe netwerkbeheerders aanmaken onder Users. Let wel, een nieuwe netwerkbeheerder heeft niet automatisch rechten op het beheer van de verschillende websites. Deze zul je zelf bij elke WordPress site onder Users moeten aanmaken.

Meer informatie over WordPress Network/MultiSite

De stappen hierboven zijn heel beknopt geschreven. Bekijk de officiële WordPress Codex handleiding door op onderstaand link te klikken:

WordPress Codex: Create A Network

Marco van der Ziel
Marco van der Ziel

View all posts

Geef een reactie